CLIENT LOGIN
 
 
 

Registriranje domene

Vjerojatno ste puno puta čuli riječ «domena», a možda niste bili sasvim sigurni u njezino značenje. Domena (eng. domain name) je jedinstveno ime na internetu koje će milijunima internetskih posjetitelja olakšati put do vaših web stranica. Oni će putem pretraživača ili neposredno u polju za upisivanje adrese upisati upravo ime vaše domene, i ta će ih internetska adresa dovesti ravno pred vaša internetska vrata – na vaše web stranice.

Dakle prvi korak koji trebate učiniti prije nego krenete u sam proces izrade web stranica jest, otvoriti (registrirati) domenu.
Ime domene najčešće je najuže povezano s imenom vaše tvrtke, nosi naziv vašeg proizvoda ili usluge. Kod odabira imena domene treba voditi računa o određenim zakonitostima:

  • Ime domene treba biti kratko, lako pamtljivo i asocijativno
  • odaberite onaj jezik u nazivu domene kojim se želite obratiti vašim klijentima (kupcima, korisnicima)
  • koliko-god bili kreativni, nemojte biti sigurni da je vaše ime toliko jedinstveno da nitko prije vas nije to ime već registrirao. Najlakši način da izbjegnete moguća razočarenja nakon vaše «oluje mozga» u smišljanju najkreativnijeg i najboljeg mogućeg imena je da provjerite na nekoj od internetskih adresa da li je domena «slobodna». Provjerite dostupnost domena na: http://www.carnet.hr/dns
  • ukoliko koristite nekoliko riječi u nazivu domene, možete ih pisati zajedno ili odvajati znakovima interpunkcije
  • koliko-god je važno ime domene, jako je bitno odabrati prave i učinkovite promotivne kanale i  popularizirati je, kao i napraviti dobar SEO za vaše web stranice. Više o SEO (Search Engine Optimization) možete pročitati pod uslugom web marketinga.

Prema važećim zakonima u Republici Hrvatskoj svaka pravna i fizička osoba ima pravo na dodjelu jedne (1) besplatne domene hrvatske (.hr) domene. Iskoristite to pravo, posebno ako se glavnina vašeg posla odnosi na Hrvatsku ili njezino tržište. Osim .hr domene, moguće je registrirati (zakupiti) i druge komercijalne (naplatne) domene. U Hrvatskoj su to .hr i .com.hr  domene.

Tko ima pravo na besplatne domene u Republici Hrvatskoj?

.hr domena

1) sve pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) ili za fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost (obrtnici, umjetnici, liječnici i slično).

2) državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj

Bitno je napomenuti da naziv besplatne domene za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena pravne osobe. Tako naša tvrtka Identum ima registriranu domenu www.grafit.hr koja u potpunosti odgovara nazivu tvrtke i u vrijeme registracije nitko prije nas nije zakupio ovo ime s .hr domenom, tako da nas često na tražilicama traže i oni kojima ne treba ni izrada web stranica, ni dizajn, niti ni jedna druga naša usluga, nego možda žele pročitati i vidjeti neki dobar grafit.

Za fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost domena treba sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti.

.from.hr domena

1) sve fizičke osobe iz Republike Hrvatske jednoznačno prepoznatljive po svojem osobnom identifikacijskom broju (OIB) i strane fizičke osobe s boravištem u Republici Hrvatskoj jednoznačno prepoznatljive po matičnom broju stranca (MBS).

Domene uz plaćanje u Republici Hrvatskoj

.hr domena - ove domene mogu se koristiti u bilo koju svrhu (komercijalne svrhe, za predstavljanje proizvoda, usluga, projekata ili u nekomercijalne svrhe). To mogu biti pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) i sve fizičke osobe.

.com.hr domena – ove domene mogu se koristiti u bilo koju svrhu (komercijalne svrhe, za predstavljanje proizvoda, usluga, projekata ili u nekomercijalne svrhe), a mogu ih registrirati sve pravne i fizičke osobe koje imaju fizičku adresu (tj. adresu na koju mogu primati službene pismovne/poštanske pošiljke) u Republici Hrvatskoj.

Osim spomenutih moguće je registrirati i druge domene. Najčešće su to .com, .net, .org, .biz, …

Za naše klijente besplatno vršimo zakup domena, slijedeći odredbe o registraciji domena i zakonsku proceduru. Domene registriramo u vaše ime, ali vaša je tvrtka u svakom trenutku vlasnik domene i može njome neograničeno raspolagati.

Web hosting – što je to i da li mi to treba?

Ovako: zamislite da je domena vaš automobil, a sada taj auto treba negdje parkirati. Web hosting je upravo to, garaža za vaš automobil, smještaj za vaše stranice. Web hosting se može definirati kao virtualni smještajni kapacitet, virtualni prostor gdje će vaša stranica biti smještena negdje na internetu. Postoji jako puno tvrtki koje se bave «iznajmljivanjem virtualnog prostora», a mi ćemo vam vrlo radu takvu uslugu integrirati u našu ponudu.

Za naše partnere odabrali smo etablirane komapnije koje dugi niz godina pružaju uslugu zakupa prostora na serveru i imaju klalitetnu podršku za klijenta. Osim određene količine (kapaciteta)disk prostora, dobit ćete mogućnost prometa za vaše stranice, zatim e-mailove, poddomene i MySQL bazu podataka.

english | svenska
Izrada web stranica
Web shop
Web strategija i marketing
Što je "domena"
Vizualni identitet
Vizualni identitet web stranice
Grafički dizajn
SEO/SEM i društvene mreže
AdWords oglašavanje


Identum d.o.o.

Vrhovo 1
51 000 Rijeka

t. +385 51 637 800
f. +385 51 637 801

info@identum.hr